[Review] : Tout est pardonne

Tout est pardonné (Totul este iertat)

 

Franţa 2007

regie, scenariu Mia Hansen-Løve

imagine Pascal Auffray

montaj Marion Monnier

sunet Vincent Vatoux

cu Paul Blain, Victoire Rousseau

 


 

de Irina Trocan

 

„Tout est pardonné” (2007) al debutantei Mia Hansen-Løve e luminos, lent și lipsit de stridențe;  e un film plăcut. A fost plăcut cu atȃt mai mult cu cȃt personajul central al acestei ȋnlănțuiri de episoade cotidiene e un scriitor dependent de heroină: susținătorii filmului argumentează că Mia Hansen-Løve a fost inspirată să omită cele mai aspre momente din evoluția narcomanului. E o observație care merită examinată – ȋntr-adevăr, mulți cineaști s-au ȋntrebat cum anume ar putea ecraniza influența drogurilor. Cei care au ales să o redea prin efecte psihedelice -și au ȋncercat destui, din 1908 ȋncoace; „Yellow Submarine” (1968) e doar un exemplu relevant- au fost acuzați că glorifică narcoticele, că sunt imorali; celor care au ales să ȋnfățișeze consumul de droguri ca pe o adicție tristă și periculoasă li s-a reproșat tonul moralizator.

Structura eliptică a filmului „Tout est pardonné” ar fi putut fi o soluție a problemei – consecințele dependenței de droguri pot fi arătate imparțial; nu țin de imaginația (inevitabil subiectivă) a cineastului, ci de logica (mult mai rigidă) a narațiunii. „Le silence de Lorna” al fraților Dardenne, apărut cu un an după „Tout est pardonné”, e un caz concludent: spune multe despre nocivitatea și vulnerabilitatea unui dependent de droguri, fără intervenția sesizabilă a realizatorilor.

Deși a fost lăudat pentru naturalețe, filmul Miei Hansen-Løve nu e nici pe departe la fel de fluid ca „Le silence de Lorna”; nu e nici pe departe la fel de riguros. Frații Dardenne urmăresc reacțiile Lornei – care e, alternativ, dezgustată și ȋnduioșată de soțul narcoman, iar apoi dezgustată de propriile reacții. Hansen-Løve ȋncepe relatarea din perspectiva soției (Marie Christine-Friedrich) –care asistă, pasivă, la agravarea dependenței scriitorului (Paul Blain)-, apoi urmărește aventura extraconjugală a acestuia cu tȃnăra nonconformistă care ȋi vinde drogurile, apoi, după o elipsă de doisprezece ani de la divorțul protagonistului (dacă ȋl putem numi protagonist), relatează ȋntȃlnirea lui cu fiica ȋnstrăinată. Filmul ajunge, pe căi ocolite, la banalități: soția nu mai suportă situația, și o declară articulat, narcomanul nu se poate integra nicăieri, fiica crește cu  o imagine greșită a tatălui ei – una pe care mama i-o construiește ca s-o protejeze. Dacă frații Dardenne caută să ajungă, pas cu pas, la consecințele extreme ale conviețuirii cu un narcoman –situații care dezvăluie deopotrivă instinctul de autoconservare și noblețea spiritului uman-, Mia Hansen-Løve nu pare că vrea să țintească undeva anume, sau că folosește ȋn cunoștință de cauză schimbările de protagonist; ȋntr-un interviu, comentează procedeul spunȃnd că a remarcat cum, ȋn viața ei, unii oameni care par importanți ȋși pierd din importanță, ȋn timp ce alții, dimpotrivă…

Realizatoarea nu e lipsită de talent regizoral: o demonstrează textura aerisită a filmului și jocul detașat al tuturor actorilor; dar ceea ce face „Tout est pardonné” mai ambițios decȃt un film lejer, de vară, nu reiese: nu e nimic, ȋn momentele de acalmie ale luptei scriitorului cu dependența de droguri, care să dea de ȋnțeles că acest calm e superficial – și nu e prea onest din partea regizoarei să aștepte ca prejudecățile spectatorilor să completeze golurile.

 

Alte review-uri Film Menu:

Taking Woodstock (2009, regie Ang Lee)

Le Pere de mes enfants (2009, regie Mia Hansen-Love)

Tetro (2009, regie Francis Ford Coppola)

Surviving Life (Cehia-Slovacia 2010, r. Jan Svankmajer)

 

Sondaj

Download Film Menu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s