[Review] : Harlan County USA

 Harlan County U.S.A.

 

SUA 1976

regie Barbara Kopple

imagine Kevin Keating, Hart Perry

 


 

de Tudor Buican

 

Un film non-ficţional despre lupta extraordinară dusă de un grup de oameni pentru a-şi putea susţine lupta zilnică e „Harlan County USA”, de Barbara Kopple. Protagoniştii mineri dintr-un sat minier apar în această ipostază doar la început, apoi documentarul arată mai mult a jurnal de război. Aceştia nu apar ca oameni cu vieţi personale decât răzleţ, majoritatea timpului prezentând interes doar în contextul unei mase care se luptă cu un sistem în interiorul căruia s-a născut.

Întreaga desfăşurare a acţiunii e prezentată prin discuţiile pe care le poartă greviştii, ajutată uneori de imagini de arhivă, pentru a clarifica situaţii, pentru a asigura realitatea din spatele anumitor afirmaţii. Aceste lucruri se realizează şi prin inserţii scurte de text.

Muncitorii intraţi în grevă devin oameni în timpul luptei lor, chiar dacă nu sunt individualizaţi din aproape niciun punct de vedere. Singurele nume care apar în discuţii, singurele nume care se repetă, care sunt importante sunt cele ale guvernanţilor, ale şefilor companiei miniere, ale şefilor sindicali, ale criminalilor sau al victimei, care devine erou. În rest, niciunul dintre cei care luptă de partea celor nedreptăţiţi nu poartă un nume, sau dacă întâmplător acesta se aude, acest lucru se întâmplă o singură dată şi nu contează.

Minerii sunt oameni nu foarte uşor de cunoscut sau de plăcut, în principal din cauza faptului că îşi trăiesc majoritatea vieţii sub pământ, în comunităţi restrânse, specializate, organizate în locuri izolate. Si totuşi, deşi mulţi vorbesc ciudat, deşi mulţi au dinţii stricaţi, deşi arată într-un anume fel, modul în care se comportă, se chinuie, se luptă îi face umani şi asta fără să vedem mediul greu sau viaţa pe care o au în mod direct.

Aceştia sunt lăsaţi să se exprime total, camera nefiind un observator ascuns, şi povestea documentarului devine povestea lor spusă de ei, prin evenimentele desfăşurate de-a lungul grevei de un an şi prin cântecele simple, compuse şi cântate de ei. Chiar dacă până la urmă greva se încheie cu semnarea unui contract, exact cauza declanşării acesteia, filmul nu se încheie aici, ci evenimentele surprinse capătă valoare de exemplu pentru manifestaţii trecute şi viitoare, fiindcă deşi uniţi, cu eforturi grozave, cu sacrificii semnificative, ei şi-au asigurat doar anumite condiţii necesare luptei lor zilnice şi în schimbul lor au pierdut alte drepturi.

Astfel, minerii se întorc la muncă alături de aceiaşi oameni cu care se luptau şi, deşi învingători, se întorc sub pământ, în aceleaşi locuri izolate şi redevin necunoscuţi, în acelaşi sistem în care s-au născut.

 

Alte review-uri Film Menu:

Day Night Day Night (SUA , Germania, Franța 2006, r. Julia Loktev)

The Time That Remains (Marea Britanie – Italia – Belgia – Franţa 2009, r. Elia Suleiman)

Le Voyage du ballon rouge (Franţa 2007, r. Hou Hsiao-hsien)

Wanda (SUA 1970, r. Barbara Loden)

An Angel at My Table (Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă, SUA 1990, r. Jane Campion)

 

Cineclub Film Menu

Download Film Menu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s