[Review] : Flying – Confessions of a Free Woman

Flying: Confessions of a Free Woman (A zbura: confesiunile unei femei libere)

 

Danemarca, SUA 2006

regie Jennifer Fox

cu Jennifer Fox

 


 

de Andreea Dobre

 

Poate că şase ore de girl talks nu reprezintă chiar cea mai atractivă premisă pentru un film, dar modul în care Jennifer Fox ajunge până în sufletul unei teme este o lecţie de onestitate. „Flying: Confessions of a Free Woman” este un documentar care îşi propune să afle ce înseamnă să fii femeie în lumea contemporană. În patru ani de călătorii şi filmări, Fox încearcă să îşi lămurească propria viaţă, să înţeleagă cine este şi cum a ajuns acolo, iar pentru ea, a înţelege un lucru înseamă a face un film despre el.

Fiecare din cele şase părţi ale seriei începe cu imagini ale copilăriei, cu filmări de familie peste care vocea autoarei explică ce simţea atunci, ce decizii prindeau rădăcini în mintea ei. Crescută de mamă, bunică şi mătuşă, micuţei Jennifer i se serveau constant lecţii de bună purtare pentru domnişoare-docile-viitoare-soţii-şi-mame, iar tatăl, mai mereu plecat de acasă, a rămas pentru ea un ideal de libertate. Chiar dacă ar putea părea o rezolvare facilă, faptul că Fox recurge la propriul trecut şi prezent pentru a aborda un subiect atât de vast se justifică într-o oarecare măsură: deşi este personajul central al filmului, iar naraţiunea din voice-over care însoţeşte imaginile de la un capăt la altul este la persoana întâi, filmul nu este un demers egocentric din epoca youtube-ului, ci o încercare de a înţelege schimbările de mentalitate din ultimul secol din interior, prin filtrul unei persoane care a evitat toată viaţa modelul tradiţional.

Trecută de patruzeci de ani, Fox locuieşte în New York şi ţine lecţii de film documentar prin toate colţurile lumii. Cu toată bucuria de a nu avea nici un fel de constrângeri casnice, ea îşi dedică totuşi o mare parte a gândurilor bărbaţilor şi se trezeşte într-un impas: între două relaţii confuze şi cu o cameră în mână, hotărârea de a nu avea niciodată copii începe să îşi piardă valoarea. Un panou rutier cu mesajul „Follow traffic rules for ensuring safety” capătă mai multe sensuri atunci când autoarea îi găseşte loc între poveştile femeilor atât de diferite pe care le întâlneşte.

Regizoarea foloseşte o metodă proprie, „passing the camera”: într-o conversaţie, aparatul de filmat trece de la un om la altul, documentarul construindu-se astfel din mâinile şi prin ochii fiecărui personaj. Dacă spuneam la început că filmul este o lecţie de onestitate, această mişcare o ilustrează în două moduri. În timpuri în care oricine poate face un film, amatorismul transformat într-un stil propriu e mai mult decât riscant. În „Flying”, însă, reuşeşte să fie cheia de acces către un climat perfect pentru mărturisiri, atât ale femeii „libere”, care leagă poveştile între ele, cât şi ale prietenelor ei din toată lumea. Faptul că Fox scapă de orice reţineri este un exemplu pentru orice documentarist care se include pe sine în lumea filmului său, iar deschiderea ei o atrage pe cea a femeilor pe care le intervievează. Deşi anumite momente şi stări sunt nuanţate într-un mod uşor naiv cu ajutorul muzicii, căldura, dezinvoltura şi răbdarea de a sta ani în şir la acelaşi proiect au pus bazele unui film fluid, uşor de urmărit, în ciuda duratei, în care prim-planuri din America, Germania, Rusia, India şi Africa de Nord pun în discuţie semnul egal dintre feminitate şi maternitate şi locul sexualităţii în această ecuaţie.

 

Alte review-uri Film Menu:

Visage (Franţa – Taiwan – Belgia – Olanda 2009, r. Tsai Ming-liang)

Ok-hui-ui yeonghwa (Coreea de Sud 2010, regie Hong Sang-soo)

Misterios de Lisboa (Portugalia 2010, regie Raoul Ruiz)

Taking Woodstock (SUA 2009, regie Ang Lee)

The Social Network (SUA 2010, regie David Fincher)

 

Cineclub Film Menu

Download Film Menu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s