[Les Weekends Film Menu : Weekend 3-5 decembrie]

Program Les Weekends Film Menu 3-5 decembrie 2010 : weekend 3

la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti

Vineri 3 decembrie

 

ora 18: Être et avoir (A fi şi a avea), Franţa 2002, subtitrări engleză, 104 minute

regia Nicolas Philibert

35 mm

Un documentar-portret, „Être et avoir” surprinde o clasă dintr-o şcoală franceză, unde copiii (cu vârste cuprinse între 4 şi 11 ani) sunt educaţi de un profesor foarte dedicat muncii sale.

 

 

ora 20: La Sentinelle (Santinela), Franţa 1992, subtitrări engleză, 138 minute

regia Arnaud Desplechin

cu Mathieu Amalric, Emmanuel Salinger, Emmanuelle Devos, Bruno Todeschini,

35 mm

 

Mathias, fiu de diplomat, hotărăşte să părăsească Germania, unde se plictiseşte, pentru a urma cursuri de medicină legală la Paris. În trenul care îl duce spre Franta, întâlneşte un bărbat care îl ameninţă şi îl insultă, pentru ca apoi să dispară fără urma. A doua zi, Mathieu descoperă în bagajele sale un cap de om redus ca dimensiuni. Lungmetrajul de debut al lui Arnaud Desplechin a fost prezent în 1992 în competiţia Festivalului de Film de la Cannes.

Sâmbătă 4 decembrie

ora 15: Lourdes, Austria – Franţa – Germania 2009, subtitrări română, 96 minute

regia Jessica Hausner

cu Sylvie Testud, Léa Seydoux

Christine a fost prizoniera unui scaun cu rotile aproape toată viaţa. Ca să scape de izolarea provocată de handicap, face o călătorie la Lourdes, celebru loc de pelerinaj din Pirineii francezi. Într-o dimineaţă, Christine se trezeşte vindecată ca prin minune, iar liderului grupului de pelerini, un şarmant bărbat de vreo 40 de ani, pare că-i place de ea. Filmul a fost prezent în 2009 în competiţia Festivalului de Film de la Veneţia, câştigând 4 premii.

 

ora 17: Zhantai (Platforma), Hong Kong – China – Japonia – Franţa 2000, subtitrări engleză, 154 minute

regia Jia Zhang Ke

DVD

În iarna anului 1979, în China, o trupă de teatru joacă o piesă în cinstea lui Mao. Viaţa se învârte în jurul spectacolelor şi a poveştilor de dragoste care iau naştere. Dar schimbările politicii chineze lasă urme. Filmul a fost prezent în 2000 în competiţia Festivalului de Film de la Veneţia.

 

ora 20: Visage (Chip), Franţa – Taiwan – Belgia – Olanda 2009, subtitrări engleză, 138 minute

regia Tsai Ming-liang

cu Jean-Pierre Léaud, Fanny Ardant, Kang-sheng Lee, Laetitia Casta, Mathieu Amalric

35 mm

Un cineast taiwanez face la Luvru un film bazat pe mitul Salomeei. Deşi nu vorbeşte nici franceză şi nici engleză, insistă să i se dea rolul lui Irod actorului francez Antoine. Pentru a-i da filmului o şansă la box-office, compania de producţie distribuie în rolul Salomeei un top-model de renume mondial. Dar problemele încep de îndată ce se dă startul filmărilor. Filmul a fost prezent în 2009 în competiţia Festivalului de Film de la Cannes.

 

Duminică 5 decembrie

ora 15.30: Les Herbes folles (Ierburi sălbatice), Franţa – Italia 2009, subtitrări română, 104 minute

regia Alain Resnais

cu Sabine Azéma, Emmanuelle Devos, Mathieu Amalric

35 mm

Marguerite nu şi-ar fi închipuit că cineva îi va fura poşeta la ieşirea dintr-un magazin. Cu atât mai puţin că hoţul îi va arunca lucrurile în parcarea unui centru comercial. În ceea ce-l priveşte pe George, dacă nu şi-ar fi putut imagina asta, nu s-ar fi aplecat pentru a le aduna. Filmul a fost prezent în 2009 în competiţia Festivalului de Film de la Cannes.

 

 

ora 17.30: La Faute à Voltaire (Vina lui Voltaire), Franţa 2000, subtitrări română, 130 minute

regia Abdellatif Kechiche

cu Sami Bouajila, Élodie Bouchez, Olivier Loustau

35 mm

Filmul ne prezintă faţeta luminoasă a vieţii de imigrant. Jallel, un tânăr de origine tunisiană, ajunge în Franţa sperând la o viaţă mai bună. Pretinzând a fi refugiat algerian pe considerente politice, acesta reuşeşte să obţină o viză temporară; însă abia acum dificultăţile încep să apară.

Ddebutul în lungmetraj al lui Abdel Kechiche, care avea să câştige ulterior de două ori premiile Cesar pentru cea mai bună regie şi cel mai bun film.

 

ora 20: Un Conte de Noël (O poveste de Crăciun), Franţa 2008, subtitrări română, 150 minute

regia Arnaud Desplechin

cu Mathieu Amalric, Emmanuelle Devos, Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Melvil Poupaud

35 mm

Abel şi Junon au doi copii pe nume Joseph şi Elizabeth. Victimă a unei maladii genetice rare, micul Joseph trebuia să primească un transplant de măduvă osoasă. Elizabeth nu era compatibilă, aşa că părinţii au conceput un al treilea copil, în speranţa că-l vor putea salva pe Joseph. Dar Henri, acest al treilea copil, care avea să se nască în curând, nu a putut face nici el nimic pentru fratele lui, astfel încât Joseph muri la vârsta de 7 ani. După naşterea încă unui copil, Ivan, familia Vuillard îşi revine încet după moartea primului născut. Anii au trecut, iar Ivan, ajuns adolescent, cu probleme psihice, a deveni tatăl a doi băieţi stranii. Într-o zi fatidică, Elizabeth, sătula de abuzurile fratelui ei, l-a „renegat” pe Henri în mod solemn. Filmul a fost prezent în 2009 în competiţia Festivalului de Film de la Cannes.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s