[Review] : Videocracy

Videocracy (Videocrație)

 

Suedia – Danemarca – Marea Britanie – Finlanda 2009

regie, scenariu Erik Gandini

imagine Manuel Alberto Claro, Lukas Eisenhauer

montaj Johan Soderberg

cu Silvio Berlusconi, Flavio Briatore

 


 

de Ela Duca

 

„Videocracy” prezintă situația curentă a mass-mediei italiene, dominată de 30 de ani de Silvio Berlusconi, președintele televiziunii, devenit, pe parcursul anilor, președintele neoficial al Italiei. Figură centrală a documentarului, prim ministrul cu un permanent zâmbet imprimat pe față este singurul care nu vorbește direct în fața camerei lui Erik Gandini. În schimb, realizatorul de origine italiană reușește să pătrundă în intimitatea altor celebrități puternice italiene, oameni care trăiesc în și din lumea superficială creată de Berlusconi, pentru a contura, prin declarațiile lor, portretul celui mai puternic om din Italia. Conform lui Gandini, „există un mic Berlusconi în fiecare dintre noi”, referindu-se nu numai la generația din care face parte, ci la întreaga națiune italiană crescută și hrănită prin televizor de personalitatea lui Berlusconi.

Și ce anume definește berlusconianismul? În mare… să te distrezi. Distrându-se, Berlusconi a ajuns departe, luând în considerare începuturile umile ale imperiului său televizat. Emisiunea cu care acesta s-a lansat era difuzată seara târziu pe unul din primele posturi tv private (în Milano), era filmată într-un restaurant și prezentată de doi bărbați care lansau o întrebare și așteptau ca telespectatorii să răspundă corect prin telefon. Rezultatul: o femeie din public se dezbrăca de un articol de îmbrăcăminte, ținea audiența trează până târziu, aducând plângeri din partea fabricilor la care muncitorii veneau obosiți. Ulterior, acest tip de emisiune-concurs a căpătat multe forme – fete mai dezbrăcate, prezentatori mai carismatici, fel de fel de probe – devenind un fenomen la nivel internațional.

Gandini nu oferă foarte multe informații sau explicații despre oamenii care apar în documentar, discursul narat chiar de el fiind mai mult sentimental decât acuzator. Nu este nevoie de o judecată la rece, întrucât superficialitatea lumii în care trăiesc aceste celebrități reiese cu atâta seninătate din gurile lor, încât fiecare situație devine amuzantă și tristă în același timp. Urmând exemplul lui Berlusconi de a nu lua absolut nimic în serios, o întreagă națiune și-a pierdut treptat simțul moral, în special capacitatea de a distinge binele de rău. De exemplu, visul a 80% dintre tinerele italience este să devină veline (un fel de bebelușe), sperând să ajungă apoi cântărețe, actrițe sau chiar oameni politici. Important este să te faci remarcat, să fii „văzut” la televizor, să îți creezi o imagine de care să te ții cu dinții până devii celebru. Oricine are o șansă la celebritate dacă ajunge pe micul ecran.

Situația este similară cu ceea ce se întâmplă la noi în țară. Îmi aduc aminte cum mă uitam alături de părinți, în copilărie, la „Striscia la Notizia”, emisiune care parodia știrile italiene, fără să înțeleg mai nimic din glumele celor doi prezentatori și bucurându-mă doar de dansul velinelor și de melodia de la sfârșit cântată de Gabibbo, mascota emisiunii. Peste ani, formatul a fost cumpărat și la noi și s-a născut „Cronica Cârcotașilor” (cu tot cu bebelușe), care m-a interesat doar la început. Din fericire, libertatea presei românești nu este încă la fel de limitată ca în Italia, unde imperiul media berlusconian deține 90% din monopol, iar televiziunea și puterea sunt simbiotic conectate. Dacă vrem să înțelegem mai bine ce ar putea să ne aștepte, „Videocracy” ne va răspunde, cu siguranță, la multe întrebări.

 

(articol publicat în numărul al 10-lea al Film Menu / aprilie 2011)

 

Alte review-uri Film Menu:

Gainsbourg, l’homme qui aimait les femmes (Franţa 2010, regie Pascal Forneri și Didier Varrod)

Film pentru prieteni (România 2011, regie Radu Jude)

The Interview Project (2009, regie Austin Jack Lynch, Jason S.)

L’epine dans le coeur (Franta 2009, regie Michel Gondry)

La Danse – Le Ballet de l’Opera de Paris (Franţa – SUA 2009, regie Frederick Wiseman)

 

Sondaj

Download Film Menu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s