[Oracol Film Menu] : Mădălina Dan

 

Mădălina Dan

 

 

Mădălina Dan e coregrafă. Printre spectacolele pe care le-a realizat până în prezent se numără   „Dedublarea” (2009), „Iluzionistele” (2009) şi „Beginning, Middle, End” (2009).

 

 

1. O scenă de film care te face să plângi.

 

Scena de final din „Au hasard Balthazar” („La întâmplare, Balthazar”, 1966) al lui Robert Bresson, în care măgăruşul Balthazar moare singur pe câmp.

 

2. Un film pe care îl deteşti.

 

„Slumdog Millionaire” („Vagabondul milionar”, 2008, r. Danny Boyle). Nu-l detest, doar mă enervează că a fost atât de aclamat şi de premiat.  Filmul nu e mare fază, e doar marketing.

 

3. Un loc pe care l-ai văzut într-un film şi pe care ai vrut ulterior să îl vizitezi.

 

Bronx – New York, scările din faţa caselor pe care se adunau găştile de negri. Ulterior am văzut imaginea asta, dar nu era ca în filme.

 

4. Cea mai pasională experienţă cinematografică pe care ai avut-o.

 

Aş numi-o mai degrabă pasionantă: am văzut mai demult la cinema Union „Nanook of the North”, un documentar de Robert Flaherty din 1922.

 

5. O secvenţă pe care o iubeşti, povestită în câteva rânduri.

 

Îmi place foarte mult scena trafic-jam-ului din „Roma” lui Fellini. Durează cam zece minute, nu are text, dar e foarte descriptivă prin imagine: echipa de filmare a lui Fellini descoperă Roma în timpul lui Mussolini: ploaie, prostituate, ruine, fum, cai printre maşini, claxoane, un autocar plin cu suporteri, hippies autostopişti, tunete, fulgere, şosele inundate, câini şi oameni în remorci şi maşini, incendii, accidente de circulaţie, manifestaţii de stradă. Secvenţa se încheie cu un zoom pe Colosseum înconjurat de maşini blocate în trafic.

 

6. Cea mai lungă vizionare din viaţa ta. Cât a durat. Ce filme ai văzut atunci.

 

Îmi amintesc de vizionările astea mai recente… trei-patru filme de Werner Herzog văzute de două ori, a doua oară cu comentariile lui Herzog: „Grizzly Man”, „The Enigma of Kaspar Hauser”,  „Fitzcarraldo”, „Stroszek”.

 

7. Autorul de cinema pe care l-ai alege să îţi consemneze viaţa.

 

M-aş mulţumi cu Milos Forman şi fraţii Coen.

 

8. Un film pe care crezi că nu l-ai înţeles.

 

Nu numai ca n-am înţeles „Vai e vem” („Vino şi pleacă”, 2003) al lui João César Monteiro, dar am şi avut un atac de panică în timpul vizionării. Un film obscur şi ciudat care m-a contrariat la maxim, pe care aş încerca să-l revăd…

 

9. Un film al cărui umor este pe gustul tău.

 

„Direktøren for det hele” (2006, „Şeful şefilor”) al lui Lars Von Trier, dar sunt foarte mare fan al umorului din filmele lui Jacques Tati.

 

10. CD-ul preferat cu muzică de film.

 

Mulatu Astatke, „Broken Flowers”, coloana sonoră din „Easy Rider”, regizat de Dennis Hopper, coloana sonoră din „Brown Bunny” al lui Vincent Gallo.

 

11. O carte de film esenţială.

 

„Cinéma I: L’image-mouvement” şi “Cinéma II: L’image-temps” de Gilles Deleuze.

 

 

Alte oracole Film Menu completate până în prezent:

 

Radu Jude

Florin Lăzărescu

Kristina Cepraga

Cristian Neagoe

Ana-Maria Onisei

Alex Tocilescu

 

 

Miercuri, 5 octombrie, publicăm Oracolul Film Menu completat de Laurenţiu Brătan – critic de cinema, organizator al Festivalului Filmului Francez şi co-organizator al Anim’Est.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s