[Oracol Film Menu] : Cristina Modreanu

 

Cristina Modreanu

 

 

Cristina Modreanu este critic de teatru şi jurnalist. A publicat de-a lungul timpului articole în „Adevărul”, „Gândul” sau „Adevărul literar şi artistic”. Printre cărţile pe care le-a semnat se numără „Şah la regizor” (2003, Editura Fundaţiei Culturale Române), „Măştile lui Alexander Hausvater” (2005, Editura Teatrul Azi) sau „Casa dinăuntru” (2008, editura Cartea Românească). A moderat şi realizat emisiuni pentru TVR Cultural. De asemenea, mai activează ca selecționer și consilier pentru festivaluri de teatru și evenimente artistice. Este redactor-şef al publicaţiei „Scena.ro„.

 

 

1. O scenă de film care te face să plângi.

 

Întâlnirea cu extratereștrii din adâncul oceanului din The Abyss (James Cameron) și momentul în care, fără nici un cuvânt, aceștia îi proiectează personajului lui Ed Harris, direct pe pe zidul de apă, imagini din agitația zilnică, violentă și fără sens a semenilor săi. Când am văzut scena asta aș fi vrut să fac parte din altă specie.

 

 

2. Un film pe care îl deteşti.

 

Oh… sunt prea multe, dar cred că dacă fac un raport între costurile de realizare și promovare și cât de multe mi-a spus mie, ca simplu spectator, cel mai prost punctaj iese pentru Inception(Christopher Nolan).

 

 

3. Un loc pe care l-ai văzut într-un film şi pe care ai vrut ulterior să îl vizitezi.

 

Nu am. Îmi place în schimb când recunosc într-un film locuri prin care am fost. De curând am fost să văd Misterios de Lisboa (Raoul Ruiz). Toată lumea mergea să-l vadă fiindcă autorul tocmai murise, dar eu am mers sperând să revăd Lisabona. Din păcate, filmul e foarte teatral și filmat mai degrabă în interior… Mi-a mai plăcut cum se vede New York-ul în The Adjustment Bureau (George Nolfi).

 

 

4. Cea mai pasională experienţă cinematografică pe care ai avut-o.

 

Am avut noroc ca primul meu film în 3D să fie Avatar” (James Cameron) – pe urmă am văzut și altele care n-au avut același impact asupra mea. Mi s-a părut uluitor cu câtă minuțiozitate a născocit Cameron o lume întreagă, în cele mai mici amănunte, iar pe mine lumea aceea m-a luat pe sus și a fost o imersie totală. Îmi amintesc când am ieșit din cinematograf și lumea reală mi s-a părut complet nesărată.

 

 

5. O secvenţă pe care o iubeşti, povestită în câteva rânduri.

 

Momentul din „Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Michel Gondry) în care, după ce s-au căutat și pierdut printre amintiri șterse voit din memoria lor, Clementine și Joel se trezesc într-un pat pe o plajă în plină iarnă, apoi aleargă fericiți și se bucură de o clipă împreună întinși pe gheață.

 

 

6. Cea mai lungă vizionare din viaţa ta. Cât a durat. Ce filme ai văzut atunci.

 

Prima noapte cu un VCR împrumutat în anii 80. L-am luat cu tot cu casete și neavând curaj să cerem ceva anume am luat ce-am primit , adică probabil ce rămăsese de la alții. Cred că erau numai filme cu multă bătaie, probabil ”integrala Chuck Norris”, dar pentru niște puști obișnuiți cu documentare despre partidul comunist și cel mult câte un „Dallas” din când în când, a rămas o noapte de neuitat.

 

 

7. Autorul de cinema pe care l-ai alege să îţi consemneze viaţa.

 

Cristi Puiu. Dar l-aș ruga să nu joace el:)

 

 

8. Un film pe care crezi că nu l-ai înţeles.

 

Cred că n-am înțeles Marți, după Crăciun al lui Radu Muntean. Mi s-a părut o corectă și credibilă transcriere a realității, dar cred că e o miză foarte mică pentru un film. Hmm, poate ar fi mai bine să spun că n-am înțeles de ce a avut atâta succes…

 

 

9. Un film al cărui umor este pe gustul tău.

 

 

Îmi place umorul lui Woody Allen, care uneori e mai reușit, alteori mai puțin strălucit.
Dar de curând am văzut un film mai vechi – The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert(Stephan Elliot, 1994), am râs din plin și mi-am dat seama că tipul ăsta de umor lipsește din păcate complet în România.

 

 

10. CD-ul preferat cu muzică de film.

 

In the Mood for Love– chiar dacă a devenit deja un clișeu:).

 

 

11. O carte de film esenţială.

 

Cărțile lui Pauline Kael sunt un exemplu de libertate interioară. Îmi plac autorii ”highly opinionated” în toate domeniile.

 

Alte oracole Film Menu completate până în prezent:

Vlad Niculescu

Alex Tocilescu

Radu Jude

Boglarka Nagy

Marius Chivu

 

Duminică, 4 decembrie, publicăm Oracolul Film Menu completat de jurnalistul Constantin Vica.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s