[Oracol Film Menu] : Teo Bobe

T.O. Bobe

 

T.O.Bobe a debutat în volumul colectiv „Tablou de familie”, publicând ulterior un volum de poeme „Bucla”, reluat şi completat cu textele din „Tablou de familie”, sub titlul „Centrifuga” (Humanitas, 2005). A publicat, de asemenea, cartea pentru copii „Darul lui Moș Crăciun” (Humanitas, 2003), urmată de un prim roman, „Cum mi-am petrecut vacanța de vară” (Iași, Polirom, 2004) şi de recentul volum „Contorsionista” (Humanitas, 2011). A scris şi scenarii pentru mai multe seriale şi emisiuni tv.

 

 

1. O scenă de film care te face să plângi

 

Nu-mi aduc aminte. E posibil să fi plâns la finalul din “All That Jazz”. Poate și pentru că de atunci îmi închipui că moartea arată cam ca Jessica Lange. Sau la „Splendoare în iarbă”, la scena din clasă, când Wilma spune, sub privirea sarcastică a colegei din față, ce crede că a vrut să zică poetul. Cu siguranță însă, plâng la scenele de eroism din desene animate, când de exemplu Jerry, sufocat de indignare, sparge sticla de lapte în care era închis și dă de toți pereții cu Tom, care îl chinuia pe ăla mic îmbrăcat în chiloți.

 

2. Un film pe care îl detești.

 

“Dogville”. C’mon, e totuși un film fără decoruri. Mă așteptam de la von Trier să facă după asta și un film fără personaje, unul fără imagine sau, dacă rola i-ar fi permis, unul  de șaizeci și patru de ore, dintr-un singur cadru. Mi se pare penibil să recurgi la artificii de-astea ca să dai pe spate snobimea.

 

3. Un loc pe care l-ai văzut într-un film și pe care ai vrut ulterior să-l vizitezi.

 

Sunt sedentar. Nu m-aș deplasa nici dacă s-ar putea s-o fac în timp, de exemplu pentru Romy Schneider în “Bunul meu vecin Sam” („Good Neighbor Sam”, 1964), cu atât mai puțin pentru un loc.

 

4. Cea mai pasională experiență cinematografică pe care ai avut-o.

 

A fost prin procură și a fost chiar prima experiență cinematografică. Aveam vreo trei ani și, cu toate că teoretic e imposibil să-mi aduc aminte așa ceva, știu că mă plimbam prin întuneric cu maximă uimire, pe lângă șirul de genunchi al familionului, și nu înțelegeam de ce bocește toată lumea cu nasul în batiste. Îi trăgeam pe toți de mânecă și-i întrebam ce s-a-ntâmplat și nimeni nu răspundea. Mai târziu mi s-a spus că fusesem la “Fata care vinde flori” („Kotpanum chonio”, 1972, Coreea de Nord).

 

5. O secvență pe care o iubești, povestită în câteva rânduri.

 

Dansul pâinicilor din “Goana după aur” al lui Chaplin. De nepovestit.

 

6. Cea mai lungă vizionare din viața ta. Cât a durat. Ce filme ai văzut atunci.

 

Vreo șase-opt ore de neorealism italian, în anul doi de facultate, când chiuleam de la cursurile de latină sub pretextul că bag în mine cultură cinematografică. Nu mai țin minte ce filme au fost, am ieșit căpiat din sala Cinematecii de pe strada Eforie.

 

7. Autorul de cinema pe care l-ai alege să-ți consemneze viața.

 

N-aș face una ca asta și nici nu cred că există autor de cinema. Din câte țin eu minte, filmul e o artă colectivă.

 

8. Un film pe care nu crezi că l-ai înțeles.

 

“Călăuza”, pe care, de fapt, nu prea l-am văzut. La fel ca Radu Naum, am ajuns la el într-o dimineață, după un chef, numai că eu am picotit în sală. De atunci n-am mai avut niciodată răbdare să-l văd.

 

9. Un film al cărui umor este pe gustul tău.

 

Nu un film. Pentru coregrafia spectaculoasă, inventivă, absurdă și ironică, mor după scenele de luptă din filmele lui Jackie Chan.

 

10. CD-ul preferat cu muzică de film.

 

Am doar un CD cu muzică de film (și nu l-aș fi avut nici pe ăsta, dacă nu îl primeam), așa că nu cred că se pune, având în vedere lipsa termenilor de comparație. E de la “In the Mood for Love”.

 

11. O carte de film esențială.

 

Nu țin minte să fi citit nici o carte de film.

 

Alte Oracole Film Menu completate până în prezent:

Mihai Iovănel

Iulia Gorzo

Florin Lăzărescu

Alex Tocilescu

Marius Chivu

Ada Roseti

 

Următorul  Oracol Film Menu pe care îl vom posta a fost completat de Miguel Valverde – directorul Festivalului de Film Indielisboa.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s