[Să Film! Documentar]: După tăcere – ceea ce nu e rostit nu există?

 

Să Film!: Proiecţie şi dezbatere „După tăcere – ceea ce nu e rostit nu există?” (2012, regia Vanina Vignal)

UNATC București şi Film Menu prezintă vineri 31 ianuarie, de la ora 19, proiecția filmului „După tăcere – ceea ce nu e rostit nu există?”, în regia Vaninei Vignal.

Demarăm un nou proiect în cadrul „Să Film!”, în care ne propunem să proiectăm lunar câte un documentar românesc. Deși există numeroși cineaști talentați care realizează documentare, foarte puține sunt distribuite în circuitul de săli de cinema din țară. Considerăm că această situație este injustă și ne dorim, în măsura posibilităților, să contribuim la creșterea vizibilității acestui tip de cinema.

Evenimentul face parte din proiectul „Să Film!”, care își propune să ofere contextul necesar unui dialog între public și realizatorii celor mai recente filme românești. Proiecţiile vor avea loc de fiecare dată în Sala de cinema din UNATC – o sală cu o capacitate de aproximativ 300 de locuri. La finalul fiecărei proiecții, publicul este invitat să intre în dialog cu o mare parte a echipei de filmare. Scopul acestui proiect este, pe de o parte, de a facilita o înțelegere a modului în care funcționează fiecare departament al unei echipe de producție cinematografică şi pe de altă parte, de a propune un dialog amplu între realizatori și public.

Realizatoarea Vanina Vignal despre „După tăcere – ceea ce nu e rostit nu există?”

„Am cunoscut-o pe Ioana în 1991, la Bucureşti, un an după lovitura de stat pe care mass media au numit-o „Revoluţie”. Atunci când ne-am cunoscut, vorbeam despre orice, mai puţin despre dictatura de sub care ţara ei abia ieşea, ca şi cum tăcerea putea să şteargă ceea ce era încă mult prea dureros.

Lucrul ăsta mi-a permis să fac un studiu despre abuz, despre tăcere şi frică, despre clopotul de sticlă pe care Ioana şi l-a contruit, un clopot de sticlă iluzoriu care ar fi trebuit să o ţină departe de realitatea înconjurătoare şi să o protejeze de abuzul statului comunist. Chiar şi azi, pentru că vechile reflexe persistă în România, iar Ioana, neputincioasă, deprimată, s-a refugiat în sânul familei sale. Refuză realitatea în care trăieşte – împotriva voinţei ei, întreţine legătura cu injustiţia istorică – clopotul ei de sticlă protector a devenit o închisoare.

Ioana nu şi-a permis niciodată să analizeze ceea ce o chinuie. Aceste cuvinte îşi găsesc astăzi drumul doar pentru că fac parte dintr-o lucrare cinematografică ce le transportă şi pe care o transcend.

Montajul susţine această dinamică şi face în aşa fel încât persoane care nu au discutat niciodată între ele despre traumatismele lor, îşi „răspund”, în cele din urmă. Făcând acest lucru, montajul pune în evidenţă tăcerea şi toate lucrurile nespuse care încă le despart şi care s-au transmis din generaţie în generaţie. Şi care o învăluie deja pe Teona, fiica Ioanei. Teona a înţeles, la fel ca mama ei cu ani în urmă, fără să i se fi spus vreodată, că sunt anumite întrebări pe care nu trebuie să le pună.

Prin povestea Ioanei, care întâmplător este româncă, filmul meu vorbeşte despre cum dictatura devine un sistem de viaţă. Iar lucrul acesta nu este apanajul ţărilor ex-comuniste.”

(Vanina Vignal, martie 2012)

Programul „Să Film!” de vineri 31 ianuarie, sala de cinema a UNATC 

ora 19: Proiecție „După tăcere – ceea ce nu e rostit nu există?” (România 2012, regie Vanina Vignal)

ora 20.30: Discuție cu membrii echipei filmului.

Intrarea la eveniment este liberă.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Şapte Seri, Dilema Veche, Liternet.ro, SUB25, Filmreporter.ro, Feeder.ro, Veioza Arte, Librăriile Humanitas, Librăria Anthony Frost, Librăriile Cărtureşti şi Librăria Jumătatea Plină.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s