„Jurnalul” lui David Perlov – proiecţie şi dezbatere

 

 

„Jurnalul” lui David Perlov – proiecţie şi discuţie

 

 

Bucharest Jewish Film Festival, UNATC București şi Film Menu prezintă marţi, 24 aprilie, şi miercuri, 25 aprilie, de la orele 18, în sala 105 din UNATC, proiecţia eveniment a filmului în şase episoade „Yoman” („Jurnal”, 1973-1983), în regia lui David Perlov. „Jurnalul” lui Perlov este filmul de suflet al multora dintre cineaştii şi criticii israelieni şi se bucură în ultimii ani, o dată cu lansarea sa pe DVD, de o popularitate din ce în ce mai mare în toate colţurile lumii.

Realizat între 1973 şi 1983 şi difuzat iniţial în şase episoade pe postul naţional de televiziune din Israel, „Yoman” („Jurnal”) este unul dintre puţinele filme-jurnal realizate în istoria cinematografului mondial şi reprezintă, alături de proiecte similare ale unor cineaşti precum Jonas Mekas, Ross McElwee, Nelson Sullivan şi Peter Forgacs, o piatră de temelie pentru un gen care a câştigat din ce în ce mai mulţi adepţi pe plan internaţional odată cu proliferarea camerelor de filmat digitale şi cu răspândirea internetului.

Proiecţia episoadelor „Jurnalului” va fi urmată de discuţii, iar intrarea la eveniment va fi liberă, în limita locurilor disponibile. Filmul va fi proiectat în varianta engleză.

 

 

Programul proiecţiilor şi al discuţiilor despre „Jurnalul” lui David Perlov
sala 105 din UNATC Bucureşti (strada Matei Voievod 75-77)

 

 

Marţi 24 aprilie

18.00: Proiecţie „Yoman” („Jurnal”) (1973-1982)  de David Perlov
21.00: Discuţie despre film cu Radu Jude şi Vlad Petri; moderator: Andrei Rus

 

Miercuri 25 aprilie

18.00: Proiecţie „Yoman” („Jurnal”) (1982-1983)  de David Perlov
21.00: Discuţie despre film cu Liviu Carmely; moderator: Andrei Gorzo

 

 

Invitaţi:

 

 

Liviu Carmely – născut în România, a emigrat în Israel în anul 1974. A absolvit Universitatea din Tel Aviv, departamentul Film şi TV. Este fondator şi director al Arhivei de Film din cadrul Universităţii din Tel Aviv. Este cineast şi colaborator apropiat al lui David Perlov, realizând imaginea ultimului film al acestuia, „My Stills, 1952-2002” (2003).

Radu Jude – este regizor şi scenarist. Activitatea sa include proiecte în televiziune, peste 100 de reclame regizate, precum şi scurtmetraje premiate la prestigioase festivaluri internaţionale. În 2009, a debutat în lungmetraj cu „Cea mai fericită fată din lume”. Au urmat „Film pentru prieteni” (mediu metraj, 2010) şi „Toată lumea din familia noastră” (2012).

Vlad Petri – a absolvit Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică, specializarea Imagine Film şi Televiziune (2004). A regizat documentarele: „Autostop” (2012; work in progress), „Despre fotografie cu rezidenţii căminului Moses Rosen” (2011), „Investigaţie: romi” (2011), împreuna cu Alina Şerban şi „Revelion 2008” (2009), împreună cu Mădălina Roşca. Începând cu 14 ianuarie 2012 a documentat protestele din Piaţa Universităţii din Bucureşti, filmând şi publicând zilnic, în mediul online, câte un episod despre evenimente. Proiectul este în desfăşurare.

 

 
Moderatori:

 

 
Andrei Gorzo – este cunoscut mai ales prin recenziile și analizele de film semnate în revistele „Dilema Veche” şi „24FUN”. A realizat traduceri din scriitorul britanic Graham Greene pentru Editura Polirom. În 2009, și-a lansat prima carte, „Bunul, răul și urâtul în cinema”, iar în 2012 a publicat la Editura Humanitas lucrarea sa de doctorat, „Lucruri care nu pot fi spuse altfel”, care plasează filmele Noului Cinema Românesc într-o tradiţie realistă cu baze teoretice solide. Este selecţioner al Festivalului de Scurt şi Mediu Metraj NexT şi asistent universitar la catedra de Comunicare audiovizuală din cadrul UNATC Bucureşti.

Andrei Rus – este asistent universitar în cadrul Facultăţii de Film din UNATC Bucureşti şi este doctorand al aceleiaşi universităţi, scriind o lucrare despre jurnalul cinematografic (film diary). De asemenea, este coordonatorul revistei de cinema, „Film Menu”, realizată în cadrul UNATC, şi organizează săptămânal, împreună cu ceilalţi colegi de redacţie, un cineclub în cadrul Cinematecii Române şi, periodic, proiecţii de filme în colaborare cu diverse instituţii din ţară.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s