[Oracol Film Menu] : Iv cel Naiv

 

Iv cel naiv

 

Iv cel naiv este scriitor. Poeziile sale s-au bucurat iniţial de un mare succes pe blogul personal al acestuia, ivcelnaiv.blogspot.com, pentru ca ulterior să apară într-un volum foarte bine primit, „Versez (editura Vellant, 2011).

 

 

1. O scenă de film care te face să plângi.

 

Scena finală din „Big Fish” (2003, regie Tim Burton), după care oamenii cu un nivel de naivitate peste medie pot crede cu toată ființa lor că toate personajele fantastice erau de fapt reale și toate întâmplările imaginare chiar s-au întamplat; mă opresc aici cu povestitul, că iar mă ia cu lacrimi.

 

2. Un film pe care îl deteşti.

 

„Pacientul englez” – e un film atât și atât de siropos și cu toate astea era să-l dau ca răspuns la prima întrebare; noroc că mi-am amintit de „Big Fish”.

 

3. Un loc pe care l-ai văzut într-un film şi pe care ai vrut ulterior să îl vizitezi.

 

S-a întâmplat să văd o serie de vreo 3-4 filme mongoleze („Mongolian Ping Pong”, „The Story of the Wheeping Camel”, „The Cave of the Yellow Dog”) la un moment dat; și de atunci tot aștept un semn, ceva, să pornesc într-acolo.

 

4. Cea mai pasională experienţă cinematografică pe care ai avut-o.

 

 

Sex la cinema, vrei sa zici? La „My Blueberry Nights” (2007, regie Wong Kar-wai).

 

 

5. O secvenţă pe care o iubeşti, povestită în câteva rânduri.

 

O să-ți zic de o secvență pe care o iubesc dintr-un film care încă nu s-a făcut; o familie stă așezată descrescător pe o canapea – tata, mama, fiica, fiul. Fiecare ține câte un balon umflat în mână, în fața ochilor. Un balon e roșu, unul albastru, unul verde, ultimul e galben. Se uită prin ele la un televizor alb-negru, atenți. Din când în când mai schimbă baloanele între ei. La televizor sunt știri.

 

6. Cea mai lungă vizionare din viaţa ta. Cât a durat. Ce filme ai văzut atunci.

 

O duminică întreagă de filme acasă – cam 11 ore – în care nu mai știu ce filme am văzut, dar știu că iubita-mea a plâns, eu m-am supărat pe ea că plânge aiurea, apoi am ațipit un pic amândoi. Unul dintre filme era „Road to Perdition”. Apoi, la un an, ne-am căsătorit.

 

7. Autorul de cinema pe care l-ai alege să îţi consemneze viaţa.

 

L-aș alege pe Chan-wook Park, doar ca să-l pun în încurcătură (viața mea n-are nicio legătură cu scenariile lui).

 

8. Un film pe care crezi că nu l-ai înţeles.

 

„Mulholland Drive” al lui Lynch – știu, e un film excelent, e doar vina mea, nu săriţi așa 🙂  dar tot o să rămân cu sentimentul că tipul face filme în primul rând pentru el, iar eu tot o să cred că filmele trebuie făcute în primul rând pentru oamenii care se uită la ele.

 

9. Un film al cărui umor este pe gustul tău.

 

Puține tipuri de umor mă ating mai tare ca cel din filmele nordice, iar primul exemplu care îmi trece prin cap e „Kitchen Stories”. Și foarte puține tipuri de umor mă fac să plâng cu celălalt ochi ca cel din filmele asiatice – vezi „Sympathy for Mr. Vengeance”. Și nu cred că există alt tip de umor care să umple duminica după-amiaza mai bine când, de fapt, nici n-ai chef să te uiți la un film, ca umorul american – „Pineapple Express”. Iar când n-am chef să râd, dar știu că mi-ar face bine, pun un Woody Allen, „Zelig”, de exemplu. Și tot așa.

 

10. CD-ul preferat cu muzică de film.

 

Soundtrack-urile lui Tarantino aș zice așa, la prima vedere.

 

11. O carte de film esenţială.

 

Cărţi propriu-zise de film nu citesc, dar o carte de film esenţială e „Monştrii plini de speranţă”, de Nicholas Mosley, în sensul în care s-ar putea face un film foarte tare după ea.

 

Alte Oracole Film Menu completate până în prezent:

 

Cristian Neagoe

Mădălina Dan

Alex Tocilescu

Vlad Niculescu

Vasile Ernu

Constantin Vică

Mihai Iovănel

 

Următorul Oracol Film Menu pe care îl vom publica a fost completat de Răzvan Penescu – coordonator al siteului Liternet.ro.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s