[Cineclub Film Menu] : Konkurs

Konkurs (Audiția)

 

 

Cehoslovacia 1964

regie Miloš Forman

scenariu Miloš Forman, Ivan Passer

imagine Miroslav Ondricek

montaj Miroslav Hajek

cu Jiri Suchy, Jiri Slitr

 

Filmul „Konkurs” din 1964, realizat de Miloš Forman, rulează miercuri 17 octombrie de la orele 19.30 (subtitluri engleză) la Cinemateca Eforie din Bucureşti în cadrul Cineclubului Film Menu.

 

 

de Gabriela Filippi

 

 

„Audiția” este compus din două scurtmetraje realizate de Miloš Forman în același an, 1963, și prezentate împreună, fiind mai ușor de distribuit astfel. Ele au putut fi alăturate datorită similitudinilor stilistice. Subiectele amândurora sunt legate de muzică, iar felul în care sunt filmate, cu atenție la detaliile de comportament ale personajelor și la reacțiile spontane ale interpreților, le face să se asememne unor filme documentare, până în punctul în care devine greu de stabilit care momente au fost regizate și care dintre ele au fost surprinse la fața locului în momentul filmării. Regizorul ceh explica într-un interviu din 2009 (cuprins în primul episod al serialului documentar „Golden Sixties”, despre Noul Val Ceh) că această manieră de lucru, pe care o folosea pentru prima oară în aceste scurtmetraje și pe care avea s-o șlefuiască în lungmetrajele realizate în țara sa, până să emigreze în America, s-a născut din dorința de a filma și de a vedea pe ecran chipuri ale unor oameni care vorbesc și cântă în mod firesc, fiind sătul de artificialitatea cu care erau prezentați oamenii în filmele realist-socialiste.

În primul dintre cele două scurtmetraje, „Dacă nu ar exista muzica”, două orchestre de amatori din provincie se pregătesc pentru un festival al orchestrelor din regiune. Fiecare dintre cei doi dirijori încearcă să-i motiveze pe muzicienii din colectivul lor spunându-le că au șanse să câștige competiția. Prin discursurile lor despre muzică, pe care o consideră cea mai înălțătoare dintre arte, sau prin importanța pe care poziția de conducători ai orchestrelor le-o conferă, dirijorii ajung ușor ridicoli și plicticoși, mai ales pentru singurii doi tineri aflați fiecare într-una dintre orchestrele rivale. Aceștia lipsesc de la concert pentru a merge și a privi o cursă de motociclete și se găsesc unul lângă celălalt în mulțimea de tineri spectatori, fără să știe de coincidența situațiilor lor.

Cel de-al doilea scurtmetraj, numit chiar „Audiția”, va atrage finanțatori pentru primul lungmetraj al lui Miloš Forman, „Cerný Petr” (tradus în România „Asul de pică”). Scurtmetrajul prezintă concursul dat pentru găsirea unei cântărețe tinere și talentate. Pe lângă probele tinerelor aspirante, narațiunea filmică urmărește, după modelul filmului documentar, câte puțin din poveștile a două dintre fetele care urmează să se prezinte la audiție. Una dintre ele este o pedichiuristă care se învoiește de la serviciu pentru a merge la probă, pretextând șefului său că trebuie să ajungă la procesul de divorț al părinților ei, iar cealaltă este o tânără care deja cântă într-o formație. Din cauza emoțiilor, ea nu va reuși să scoată nicio notă în fața comisiei. Competiția muzicală a constituit un pretext pentru regizor de a prezenta fizionomii felurite și personalități foarte diverse, unele mai introvertite, altele chiar exhibiționiste. Din cauza emoțiilor, unele dintre fete cântă gâtuit și caraghios, însă autenticitatea fricii lor (frica personajului de a cânta în fața unei comisii, în realitate, frica actorilor amatori în fața camerei de filmat), sau chiar nepotrivirea altora dintre personaje între aspirația la celebritate și lipsa de talent, atrage compasiunea, nu batjocura. Miloš Forman  va relua subiectul acesta în primul său lungmetraj american, „Taking Off” (1971), păstrând anumite situații din scurtmetrajul din 1963, pe care le filmează cu noii interpreți.

 

 

Alte film prezentate în cadrul Cineclubului Film Menu:

Csillagosok, katonak, Ungaria 1968, (r. Miklós Jancsó)

Portrait of Jason, SUA 1967, (r. Shirley Clarke)

Angel, SUA 1937 (r. Ernst Lubitsch)

Die Ehe der Maria Braun, Germania de Vest 1979, (r. Rainer Werner Fassbinder)

The Woman in the Window, SUA 1944 (r. Fritz Lang)

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s