[Review] : Seven Psychopaths

Seven Psychopaths

Marea Britanie 2012

regie și scenariu: Martin McDonagh

imagine: Ben Davis

montaj: Lisa Gunning

distribuţie: Sam Rockwell, Colin Farrell, Christopher Walken, Woody Harrelson

seven-psychopaths06

de Raluca Durbacă

„Seven Psychopaths” este o comedie neagră postmodernă despre viciile și virtuţile Hollywood-ului. Marty (Colin Farrell) este un scenarist care se chinuie să scrie scenariul filmului „Șapte psihopaţi”, însă pentru moment nu are decât titlul. Billy (Sam Rockwell), amicul lui Marty, actor șomer, încearcă să îl ajute pe Marty să-și depășească blocajul scriitoricesc și să-și recunoască alcoolismul cu ocazia asta, dând un anunţ în ziar prin care invită toţi psihopaţii din Los Angeles să-i spună lui Marty poveștile lor psihopate. Un singur psihopat apare, Zachariah (Tom Waits), însoţit de un iepuraș alb. Zachariah îi povestește lui Marty istoria sa de psihopat care omoară alţi criminali psihopaţi. În timpul liber, Billy și asociatul său Hans (Christopher Walken) fură câinii bogaţilor din Los Angeles, pe care îi returnează câteva zile mai târziu, primind în schimb recompense bănoase substanţiale. Într-o zi Billy o fură pe Bonnie, un Shih Tzu (ocazie de glume pentru anglofoni) care aparţine lui Charlie Costello (Woody Harrelson), un mafiot psihopat disperat după câinele său. Câţi psihopaţi s-au făcut până acum? Fix 7.

Scris și regizat de Martin McDonagh, cunoscut dramaturg și scenaristul-regizorul filmului „In Bruges” (2008), „Seven Psychopaths” este un omagiu adus lui Martin Scorsese, unul dintre cei mai prolifici creatori de psihopaţi din istoria filmului american, dacă e să amintim doar „Taxi Driver” (1976), „Goodfellas” (1990) sau „Casino” (1995). Lăsând la o parte faptul că pe personajul interpretat de Colin Farrell îl cheamă tot Marty (și dacă nu e de ajuns, cei doi – Scorsese și Farrell – sunt asemănători până și prin grosimea sprâncenelor, pe care Colin Farrell le tot agită exasperat aici), filmul mustește de aluzii la opera cinematografică a cineastului american. De exemplu, Billy, prietenul lui Marty, împarte același nume de familie cu personajul intrepretat de Robert De Niro în „Taxi Driver”. De asemenea, filmul debutează cu o secvenţă în care doi mafioţi, jucaţi de Michael Pitt și Michael Stuhlbarg, care joacă tot doi mafioţi în serialul coordonat de Martin Scorsese, „Boardwalk Empire” (2010-2012), sunt împușcaţi de un alt psihopat care poartă o mască de schi roșie, adică un psihopat asasin care omoară alţi criminali psihopaţi. V-aţi prins? Secvenţa în sine, însă, pare ruptă din „Reservoir Dogs” (1992), al lui Quentin Tarantino, un alt mare creator de psihopaţi care au populat filmul hollywoodian. De fapt, aluziile la opera cinematografică a lui Tarantino abundă și ele, dacă e să luăm în considerare masacrul final, cu puternice tente de absurd, la care visează Billy pentru filmul lui Marty, aluzie, desigur, la masacrul din finalul lui „Inglourious Basterds” (2009). Aluzii la alţi psihopaţi faimoși din cinematografia americană sunt făcute prin apariţia unor actori care au jucat astfel de personaje în trecut – Woody Harrelson în „Natural Born Killers” (regizat de Oliver Stone în 1994) sau Christopher Walken în „Pulp Fiction” (regizat de Quentin Tarantino în 1994) sau în „The Deer Hunter” (regizat de Michael Cimino în 1978).

Dincolo de aluzii la psihopaţi sau creatori de psihopaţi, filmul se construiește, se deconstruiește și se auto-parodiază pe măsură ce naraţiunea înaintează. „Regizorul” este Billy care, din nevoia de a-și ajuta prietenul și câteodată din pură plictiseală, încearcă să alinieze realitatea diegezei cu firul narativ al filmului lui Marty. Hans își aduce și el contribuţia prin împletirea unor povești personale din trecut cu frânturi din personajele pe care le-a gândit Marty pentru filmul său cu psihopaţi. Auto-parodia vine din discuţia pe care Hans o are cu Marty după ce îi citește scenariul. Ca un adevărat producător, Hans are obiecţii vizavi de felul în care Marty tratează femeile în filmele sale (fie ca obiecte frumoase prezente pentru a fi admirate, fie ca plot device-uri care mor în primele minute – trimitere, probabil, la teoriile psihanalitice ale Laurei Mulvey cu privire la rolul personajelor feminine în cinemaul clasic hollywoodian), atrăgând astfel atenţia asupra felului în care McDonagh însuși tratează personajele feminine din „Seven Psychopaths”, care, cu excepţia soţiei lui Hans, sunt obiecte frumoase folosite doar ca plot device-uri și mor după câteva minute.

În ciuda bogăţiei de aluzii și trimiteri care vor bucura cinefilii americani și nu numai, filmul tinde să devină obositor pe măsură ce înaintează. Zecile de trimiteri la filmul din film, încrengătura de povești personale cu istorii inventate și desele transferuri de identitate dintre personajele reale în film sau cele scornite pentru filmul din film, ameţesc până și pe cel mai sprinten spectator. Umorul e prezent, însă mai mult în prima jumătate de oră a filmului, după care se dezumflă. Iar masacrele cu tente de absurd pastișate după Quentin Tarantino nu se ridică la înălţimea celor făcute de acesta. Și dacă nu v-aţi prins încă cine sunt cei șapte psihopaţi, nu vă faceţi griji, Martin McDonagh îi va înșira cuminte pe ecran în primele minute ale filmului.

(articol publicat în Film Menu #17 / ianuarie 2013)

Alte review-uri Film Menu:

The Deep Blue Sea (Marea Britanie – SUA 2011, regia Terence Davies)

Laurence Anyways (Canada – Franţa 2012, regia Xavier Dolan)

Paradies: liebe (Austria – Germania – Franţa 2012, regia Ulrich Seidl)

Después de Lucia (Mexic – Franţa 2012, regia Michel Franco)

După dealuri (România – Franţa – Belgia 2012, regia Cristian Mungiu)

Un gând despre „[Review] : Seven Psychopaths

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s