Scrisoare deschisă a redactorilor Film Menu către prof. univ. dr. Florin Zamfirescu

În ediția online a ziarului Ring din data de 2.06.2015, domnul Florin Zamfirescu a declarat: „Revista «Film Menu», pe care el a condus-o (n.a. – lect. univ. dr. Andrei Rus), a devenit de propagandă homosexuală. Păi, noi avem viitori candidaţi care, la rândul lor, au părinţi. Dacă ăia citesc aşa ceva, n-o să mai vină nici dracu’ la şcoală! Înţeleg să fim toleranţi, dar cei mai intoleranţi sunt ei. Ei spun că noi, care suntem heterosexuali, suntem anormali. Bun! Pot să spună orice, n-am nimic, dar nu la clasă dom’le, nu în universitate! Păi, el a făcut nişte prostii mari de tot. A pornit cu nişte afirmaţii gen fiţi homosexuali, fiţi lesbiene fetelor, pentru că nu vă opreşte nimeni. Conducerea şcolii a luat atitudine şi a chemat Comisia de Etică”.

Revista Film Menu, înființată în anul 2009, coordonată de lect. univ. dr. Andrei Rus și editată de studenți ai Facultății de Film, nu face „propagandă homosexuală”. Dorim să clarificăm următoarele aspecte:

 1. „A face propagandă homosexuală” este un nonsens, deoarece ar presupune ca cel asupra căruia se folosesc așa-zisele metodele de persuasiune să-și poată într-adevăr schimba orientarea sexuală.
 2. Homosexualitatea nu este o doctrină politică, religioasă, o teorie sau o opinie ce necesită adepți pentru a putea fi obiect de propagandă.
 3. Mișcarea LGBT (pe care domnul Florin Zamfirescu o asociază, cel mai probabil, cu „propaganda homosexuală”) este una de natură socială, menită să obțină drepturi egale din punct de vedere constituțional pentru minoritățile sexuale și să combată prejudecăți în legătură cu acestea.
 4. Revista Film Menu este o revistă de cultură cinematografică. Scopul revistei este în primul rând de a oferi studenților Facultății de Film o platformă de formare profesională în domeniul criticii și teoriei de film. Revista se adresează unui public cinefil căruia încearcă să-i ofere instrumente de analiză a filmelor. De-a lungul timpului, am discutat atât din punct de vedere estetic, cât și din punct de vedere al teoriilor sociale contemporane diverse tematici, printre care menționăm: auteurism, cinema underground, film documentar, melodramă, cinema african, sexualitate în cinema, cinema minimalist, cinema angajat, cinema mut, filme de serie B, cinema portughez contemporan, cinema românesc clasic, queer cinema, cinema feminist, realism socialist în cinema și cinema hollywoodian clasic. Abordarea niciuneia dintre aceste tematici nu echivalează cu a face propagandă de niciun fel. Punem la dispoziția publicului un link către blogul revistei Film Menu, unde revista poată fi citită online și descărcată. (wordpress.filmmenu.com)
 5. Respingem categoric afirmația domnului Florin Zamfirescu, conform căreia „Ei (n.a. membrii redacției Film Menu) spun că noi, care suntem heterosexuali, suntem anormali.” și îl invităm pe domnul Zamfirescu să ne ofere exemple clare din revistă care să îi susțină observația.

De asemenea, domnul Florin Zamfirescu afirmă că în urma presupusei „propagande homosexuale”, pe care lect. univ. dr. Andrei Rus ar fi făcut-o în spațiul universitar în timpul cursurilor, conducerea UNATC ar fi sesizat Comisia de Etică a universității. În realitate, Comisia de Etică a UNATC a fost sesizată de președintele Senatului UNATC, prof. univ. dr. Sergiu Anghel, acuzându-i pe lect. univ. dr. Andrei Rus și pe lect. univ. dr. Andrei Gorzo, că ar fi vehiculat în spațiul public „informații neadevărate menite să creeze un curent de opinie defavorabil instituției, entităților de conducere sau persoanelor aflate în funcții de conducere”. În cadrul unei discuții publice dintre președintele Comisiei de Etică a UNATC, prov. univ. dr. Ștefan Velniciuc și studenți sau absolvenți ai universității indignați de maniera abuzivă prin care Comisia de Etică a votat desfacerea contractului de muncă al lui Andrei Rus, președintele Comisiei nici nu a enumerat presupusele neadevăruri vehiculate de Andrei Rus, nici nu a motivat respectiva decizie a comisiei.

Considerăm că nu am adus universității niciun fel de prejudiciu de imagine, care să pericliteze procesul de admitere, așa cum afirmă domnul Zamfirescu când spune „Păi, noi avem viitori candidaţi care, la rândul lor, au părinţi. Dacă ăia citesc aşa ceva, n-o să mai vină nici dracu’ la şcoală!”, ci, dimpotrivă, că am contribuit la creșterea popularității și vizibilității universității prin proiectele pe care le-am derulat.

Având în vedere cele explicate mai sus, așteptăm ca Senatul UNATC să sesizeze Comisia de Etică a universității, așa cum a făcut-o în cazul lect. univ. dr. Andrei Rus, și în cazul neadevărurilor vehiculate de domnul Zamfirescu în ziarul Ring la adresa studenților implicați în proiectul UNATC, Film Menu.

Bianca Bănică, student anul III, secția Comunicare Audiovizuală

Sabina Bălan, student anul III, secția Comunicare Audiovizuală

Raluca Durbacă, student anul III, secția Comunicare Audiovizuală

Oana Ghera, student anul III, secția Comunicare Audiovizuală

Mihai Kolcsár, student anul III, secția Comunicare Audiovizuală

Ioana Moraru, student anul III, secția Comunicare Audiovizuală

Maria Cârstian, student anul II, secția Comunicare Audiovizuală

Anca Tăbleț, masterand anul I, Filmologie

Andrei Luca, masterand anul II, Filmologie

Andreea Mihalcea, masterand anul I, Producție

Gabriela Filippi, doctorand anul I

Iulia Voicu, doctorand anul I

Tudor Jurgiu, doctorand anul 2

Alexandru Vizitiu, absolvent Comunicare Audiovizuală 2014

Anca Buja, absolvent Comunicare Audiovizuală 2013

Lavinia Cioacă, absolvent Comunicare Audiovizuală 2013

Diana Mereoiu, absolvent Comunicare Audiovizuală 2013

Georgiana Madin, absolvent Comunicare Audiovizuală 2012

Andra Petrescu, absolvent master Filmologie 2012

Teodora Lascu, absolvent Regie 2011

(Ilustrație de Dan Perjovschi)

Publicitate

2 gânduri despre „Scrisoare deschisă a redactorilor Film Menu către prof. univ. dr. Florin Zamfirescu

 1. Reblogged this on CRONICA [R] and commented:
  Lupta pentru putere s-a desfășurat întotdeauna după principiul: în amor și la război, orice e permis. Scrisoarea e frumoasă, inutilă și tardivă. În momentul înființării acelei „comisii de etică”, al cărei statul probabil nu a interesat pe nimeni, fiind considerat o formalitate birocratică, acel moment a fost folosit pentru a pune baza unor astfel de abuzuri. Dar mai este speranță. Cum la noi și abuzatorii sunt superficiali, când e vorba de documente, probabil poate fi găsit un viciu de formă. Asta se poate întâmpla doar în instanță. Scrisorile nu rezolvă nimic.

  Apreciază

 2. Ca s-o dam in trivialitati, faceti si un numar cu „afemeiati in cinema” si poate se linistesc apele…
  In alta ordine de idei, privind de pe margine, apreciez decenta cu care Rus, Gorzo si echipa isi apara drepturile si punctul de vedere. Recunosc ca resimt o satisfactie usor sadica atunci cand vad spasmele unor mari „personalitati” care se vad nevoite sa-si scuipe tot veninul in incercarea de a tine piept schimbarii…Nasol cand pornirile de birjar ajung sa fie mai puternice decat cele de imaculat artist, sa te posede si astfel sa te desconspire…cata munca va fi necesara ulterior pentru fabricarea de scuze noi si recalibrarea imaginii percepute de catre public dar, mai ales, de catre sine…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s