Cineclub Film Menu

 

Despre:

Redacția Film Menu organizează săptămânal proiecții de film. Scopul acestora este unul educativ – ne propunem să aducem în atenția publicului atât filme cunoscute, cât și mai puțin cunoscute din istoria cinemaului internațional. Fiecare proiecție din cadrul Cineclubului Film Menu este moderată de doi membri ai redacției, care invită publicul la un dialog deschis despre filmul vizionat. Dialogurile de după proiecții au ca scop contextualizarea unor filme – discutăm despre perioada în care a fost produs filmul, despre procesul de filmare, despre autorii filmelor, despre receptarea acestora de către publicul vremii sau critica de film. Invităm publicul să-și spună impresiile despre film, interpretările personale, experiențe cinefile și orice alte observații doresc să împărtășească cu noi.

Unde și când?

Cineclubul Film Menu are loc în timpul anului universitar, în perioada octombrie-iunie, excepție făcând sărbătorile și vacanțele.

*(deoarece Sala Cinema din UNATC este în renovare, toate proiecțiile din acest an se vor ține exclusiv la Cinematecă)

Intrarea este contra cost, conform tarifelor Cinematecii:

                    -Bilet întreg: 10 lei

                    -Bilet redus (elevi, studenți, pensionari): 5 lei

                    -Bilet redus pentru studenții facultăților cu profil cinematografic sau similar: 3 lei

                    -Persoane cu dizabilități/nevoi speciale: 0 lei

                Biletele pot fi achiziționate online de pe platforma Eventbook, sau fizic de la ghișeul Cinematecii.

Toate filmele proiectate în cadrul Cinematecii au subtitrare în limba română.

Program aprilie 2023:

„Mother Joan of the Angels” (1961, r. Jerzy Kawalerowicz), 106 min, alb-negru

12 aprilie, ora 19, moderat de Ana Dumitrașcu și Iulia Necșulescu 

Un preot polonez ajunge la o mănăstire sperând s-o salveze pe Maica Stareță, despre care se crede că ar fi posedată de opt demoni. Situat la intersecția dintre horror și modernism, premisa filmului servește ca un prototip al subgenului nunsploitation, alături de filme ca „Black Narcissus” (1947, r. Emeric Pressburger, Michael Powell) sau „The Devils” (1971, r. Ken Russell).

Când filmul a câștigat Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Cannes în 1961, regizorul Jerzy Kawalerowicz era deja un nume consacrat al cinematografiei europene. Adept al „școlii poloneze” de film, alături de regizori ca Andrzej Wajda, Andrzej Munk și Tadeusz Konwicki, Kawalerowicz a făcut parte dintr-o generație de cineaști care, eliberați de dogma realismului socialist, au avut ocazia să experimenteze, căutând noi expresii cinematografice în una din cele mai fertile epoci ale cinema-ului de artă european, și anume anii ‘60. 

„Mother Joan of the Angels este un film împotriva dogmei. (…) Este o poveste de dragoste despre un bărbat și o femeie care poartă haine de biserică și a căror religie nu le permite să se iubească. (…) Diavolii care posedă aceste personaje sunt manifestările exterioare ale iubirii lor reprimate.” ~ Jerzy Kawalerowicz

Bilete: https://eventbook.ro/film/bilete-maica-ioana?hall=cinema-eforie

Mai multe detalii: https://fb.me/e/BQhDrePb

„Superman” (1978, r. Richard Donner) 142 min, color 

19 martie, ora 18.30, moderat de Vlad Belcin și Andrei Voineag

Clark Kent lucrează ca reporter la ziarul Daily Planet alături de iubita sa, Lois Lane. Atunci când nefastul Lex Luthor lansează un plan de a prelua lumea, Clark trebuie să-și invoce alter-ego-ul de super-erou pentru a salva omenirea. 

Într-un peisaj cinematografic contemporan dominat de francize cu super eroi și universuri extinse, ecranizarea lui Richard Donner poate servi ca un „origin story” pentru ceea ce avea să devină mai târziu unul dintre cele mai productive genuri de film. Deși filmele cu super-eroi adaptate după benzi desenate începuseră deja să apară încă din anii ‘40, mai aveau să treacă încă câteva decenii până când aceste ecranizări să fie considerate profitabile pentru un public adult, nu numai de copii. 

„Superman” (1978) a jucat un rol important în acest sens, reunind actori apreciați precum Marlon Brando sau Gene Hackman și lansând în mod concomitent nume noi ca Christopher Reeve și Glenn Close. Considerat primul film modern cu super eroi, această ecranizare a adăugat un prestigiu care a permis filmelor cu super-eroi să se transforme, din filme ieftine de categorie B, în blockbusterele impunătoare din ziua de astăzi. 

Mai multe detalii: https://fb.me/e/2NJuAJ2sX

„Late Autumn” (1960, r. Yasujirō Ozu) 100 min, color

26 aprilie, ora 19, moderat de Ștefan Ristea și Iris Irodi

În această reinterpretare a unui film anterior, „Late Spring” (1949), Ozu urmărește povestea unei văduve care încearcă să găsească un soț pentru fiica ei, pictând un portret intim de familie despre dragoste și conflict. 

Cu stilul său inconfundabil, regizorul japonez Yasujirō Ozu a nesocotit regulile clasice ale cinematografiei, creându-și un limbaj vizual propriu. Compozițiile precise, ritmul contemplativ, unghiurile joase de cameră și narațiunea eliptică sunt doar câteva dintre tehnicile care alcătuiesc semnătura prin care cineastul a reușit să evoce un sentiment de melancolie și poezie din  întâmplările comune ale existenței cotidiene.

Deși nu se regăsește printre cele mai cunoscute filme ale lui Yasujirō Ozu, „Late Autumn” rămâne în primul rând apreciat de critica de film. Pe lângă semnătura cineastului, o parte din importanța filmului reiese și din subiectul pe care îl tratează – presiunea socială pe care femeile din Japonia (sau orice societate patriarhală) le întâmpină pentru a-și îndeplini „rolul” de  soții și mame, înainte de orice altceva. 

Mai multe detalii: https://fb.me/e/2IVW8ZHnn


Proiecțiile din cadrul Cineclubului Film Menu au loc miercuri, la Cinemateca Eforie, str. Strada Eforie 2, sector 3, București. Intrarea este contra cost, conform tarifelor Cinematecii:

-Bilet întreg: 10 lei 

-Bilet redus (elevi, studenți, pensionari): 5 lei

-Bilet redus pentru studenții facultăților cu profil cinematografic sau similar: 3 lei

– Persoane cu dizabilități/nevoi speciale: 0 lei

Biletele cu tarif întreg pot fi achiziționate și online, de pe platforma Eventbook https://eventbook.ro/hall/cinema-eforie 

Pentru mai multe detalii ne găsiți pe blogul nostru https://filmmenu.wordpress.com/ cât și pe  social media:

TikTok https://www.tiktok.com/@filmmenu

18 gânduri despre „Cineclub Film Menu

  1. Pingback: Cineclub Film Menu – Higanbana | Feeder

  2. Pingback: Pana la urma caii chiar sunt verzi pe pereti | Movies as Mentors_Filme alese pentru minti indraznete

  3. Pingback: Locuri dragi în Bucureşti » Poveşti călătoare

  4. Pingback: Cineclub Film Menu, 8 octombrie 2015 | Rock House

  5. Pingback: [Admitere UNATC] Multimedia: Sunet-Montaj | FILM MENU

  6. Pingback: [Admitere UNATC] Comunicare audiovizuală: Scenaristică, Publicitate media, Filmologie  | FILM MENU

  7. Pingback: [Admitere UNATC] Regie de Film | FILM MENU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s