Scrisoare publică a redacției Film Menu către Rectorul UNATC Adrian Titieni

Scrisoare publică a redacției Film Menu către Rectorul UNATC Adrian Titieni

În urmă cu șase ani, într-un moment în care nu exista nicio revistă de cinema în format tipărit în România, a apărut primul număr al Film Menu. Proiectul a fost inițiat de Sorin Botoșeneanu, decan al Facultății de Film, și a fost sprijinit de UNATC. Încă de la început, revista și-a propus să devină o platformă complementară spațiului academic, care să creeze condițiile necesare formării unei noi generații de critici de film. Fiind finanțată exclusiv din fonduri ale facultății, cu o participare benevolă din partea studenților și a tuturor celor implicați, revista a putut fi structurată după principii necomerciale, propunând o abordare riguroasă a gândirii despre cinema. De asemenea, a beneficiat de o libertate editorială totală la nivel de conținut din partea instituției. Film Menu a fost distribuită gratuit și într-un număr relativ mare de exemplare (3000/ediție) nu doar în interiorul universității, ci într-o mai mare măsură în afara acesteia, fie în cadrul unor festivaluri de film, în librăriile din București și din țară, cât și în alte spații alternative. Totodată, redacția s-a implicat în organizarea unui număr mare de proiecții care au avut loc în ultimii ani în sala de cinema a UNATC, fiind deschise, în regim de gratuitate, și unui public din afara instituției. În acest fel, a fost posibil un schimb activ și continuu de idei între redactorii revistei și grupul din ce în ce mai larg de cinefili coagulat în jurul activității acesteia.

În ultimele luni rectorul UNATC Adrian Titieni a făcut numeroase presiuni asupra decanului Facultății de Film, Sorin Botoșeneanu pentru a-l constrânge să demisioneze din funcție, acțiune care a culminat cu suspendarea acestuia, în toamna anului 2014, în baza a două acuzații respinse în repetate rânduri de membrii consiliului Facultății de Film. Una dintre pârghiile folosite de rector în a pune presiune pe decan a fost revista Film Menu.

În luna iulie a anului 2014, consiliul de administrație al UNATC – din care fac parte rectorul, cei doi prorectori Laura Baron și Nicolae Mandea, cei doi decani Sorin Botoșeneanu (Film) și Paul Chiribuță (Teatru), președintele Senatului, Laurențiu Damian, și directorul general administrativ, Emil Banea – a hotărât, în absența decanului Facultății de Film, înjumătățirea bugetului și a tirajului revistei Film Menu, fără niciun fel de justificări. De la acel moment a mai apărut un număr al revistei, în luna noiembrie a anului 2014, într-un tiraj nemodificat. Însă ni s-a spus că decizia urmează să fie pusă în aplicare începând cu anul 2015. Menționăm că până în momentul de față contractul cu tipografia nu a fost reînnoit, ceea ce face imposibilă lansarea vreunei noi ediții a revistei. În consecință, din luna noiembrie a anului trecut nu am mai lansat niciun număr nou al revistei și nici nu știm care va fi statutul acesteia în viitor.

În ultimele două luni am făcut repetate demersuri în scris către rectorul UNATC, Adrian Titieni, pentru a lămuri situația revistei. În urma unei ședințe de consiliu profesoral al Facultății de Film care a avut loc în ianuarie 2015 și în cadrul căreia rectorul a făcut mai multe aluzii privind activitățile Film Menu și ale redactorului coordonator Andrei Rus, am depus o adresă în numele redacției solicitând în scris clarificări referitoare la poziția oficială a rectorului vizavi de statutul revistei. Nu am primit niciun răspuns oficial, în scris, la această cerere, în schimb, la câteva zile după ședința de consiliu amintită mai sus, redactorul coordonator al Film Menu a fost depunctat de către rector pe fișa de evaluare profesională anuală a cadrelor didactice. Andrei Rus a solicitat în scris explicații rectorului, singurul răspuns al acestuia fiind să modifice punctajele acordate inițial, mărindu-le.

La scurt timp, ne-au fost transmise deciziile luate în cadrul unei alte ședințe a consiliului de administrație, prin care se hotărau următoarele: desființarea firmei Atelier de Film (un alt proiect inițiat de Sorin Botoșeneanu), sancționarea printr-un avertisment public a redactorului coordonator și un număr de măsuri care urmează să îngrădească libertatea editorială a revistei. Până în momentul de față niciun document oficial cu privire la aceste decizii nu a fost transmis către Facultatea de Film sau către redacția Film Menu, iar asupra deciziei de desființare a firmei Atelier de Film se pare că s-a revenit, deși situația acesteia rămâne incertă. Mai mult decât atât, deoarece nu ni s-a răspuns în termen de 30 de zile la prima hârtie prin care ceream explicații rectorului, am solicitat o audiență cu acesta și cu membrii consiliului de administrație, din dorința de a lămuri toate aceste probleme și de a înțelege motivele care stau la baza deciziilor din ultimele luni cu privire la statutul și activitatea revistei. Am aflat că audiența a fost refuzată, dar, din nou, nu prin intermediul unui răspuns scris.

În lipsa unui dialog din care să înțelegem motivațiile ce stau la baza acestor acțiuni ale rectorului, nu putem decât să tragem următoarele concluzii: că toate sancțiunile împotriva Film Menu reprezintă încercări de intimidare și, indirect, atacuri la adresa decanului suspendat Sorin Botoșeneanu.

Dat fiind refuzul repetat al rectorului și, ulterior, al consiliului de administrație de a comunica direct cu noi, considerăm că am epuizat căile de dialog direct cu conducerea universității.

Dincolo de lipsa de comunicare și de transparență care au cauzat impasul actual, noi ne dorim să continuăm toate activitățile ce au contribuit la creșterea vizibilității UNATC-ului pe harta spațiilor culturale din București. În ultimii șase ani am lansat 24 de numere ale revistei Film Menu, ceea ce echivalează cu distribuirea a peste 70 de mii de exemplare. Am organizat proiecții de film, în cadrul Cineclubului Film Menu și a evenimentelor „Să Film!”, la care au participat peste 20 de mii de spectatori. Toate aceste evenimente au implicat atât proiecții, cât și discuții ulterioare moderate de redactorii revistei – în cazul Cineclubului – sau cu participarea a peste 30 de echipe de realizatori din România – în cazul „S[ Film!”. Iar recent am colaborat la demararea unui proiect de traducere și publicare a unei colecții de cărți esențiale despre cinema, alături de Atelier de Film. Credem că e extrem de important ca și generațiile următoare de studenți ai Facultății de Film să se bucure de libertatea și de spațiul de dezvoltare alternativ pe care îl reprezintă Film Menu. Dorim ca universitatea să rămână un spațiu deschis oamenilor din afara instituției. Și vrem să aflăm de ce, în ciuda realizărilor noastre, pentru rectorul Adrian Titieni și pentru majoritatea membrilor consiliului de administrație toate acestea par să nu fie importante.

În aceste condiții, cerem public să fie clarificat în mod oficial statutul revistei în cadrul UNATC și cerem anularea deciziei de suspendare și repunerea în funcție a decanului Sorin Botoșeneanu.

Redacția Film Menu

Luni, 16 martie 2015

Publicitate

18 gânduri despre „Scrisoare publică a redacției Film Menu către Rectorul UNATC Adrian Titieni

 1. dragilor, dpdv legal care e statutul vostru ?

  din ce am citit mai sus inteleg ca va subordonati deciziilor unatc. acum:
  -puteti contesta decizia lui titieni?
  -ce drepturi si indatoriri aveti?
  -consultati un avocat (asta daca n-ati facut-o deja)
  -ganditi-va la crowdsourcing ca metoda alternativa de finantare
  -puteti folosi in instanta sau conform regulamentului intern faptu ca nu ati primit raspunsuri oficiale in termen?
  – spor la research, facut, dres si rezolvat

  Apreciază

 2. Din pacate, asta este abordarea tipica in invatamintul universitar romanesc. Rectorul sau decanul despotic care taie si spinzura, fara nici o justificare. Bisericutele care se formeaza in jurul polilor de putere. Promovarile si punctajele realizate pe principii care sint oricum, numai transparente, nu.
  Admiterile viciate de judecati personale sau, uneori, chiar interesate. Impartirea doctoranzilor care vor intra, dinainte de examen, intre profesori. (asta e cu bataie directa spre o anumita institutie si o anumita persoana 🙂
  Gestionarea banului public deh…

  Apreciază

 3. Pingback: De ce contează scandalul Film Menu - mărculescu.ro

 4. Pingback: Prin blogosfera cinefilă (16 – 22 martie 2015) | Recenzii filme si carti

 5. „dramacumi”, iti zic eu cum poti fi de ajutor: ia-te de mana cu protejatii decanului, in frunte cu rus si scribii de la FM si ia o supradoza!
  „Dragos”, intra si tu pe un site porno, aici ai gresit adresa: astia nu sunt artisti, sunt un fel de critici. Sunt specii diferite, iar tu ai incurcat borcanele!

  Mi se face scarba, greata, cand vad cata micime si ordinarie incape in alde ei!
  Andreiutza-tare-n… guritza, v-au cam incoltit, nu?? Ti-e frica sa nu-ti pierzi stapanul! :)))) Cand ma gandesc la ce-ai fost si ce-ai ajuns…

  Apreciază

 6. Pingback: LaPunkt – Andrei Rus vs. conspirația mediocrilor

 7. Pingback: Solidaritate cu Andrei Rus vs. conspirația mediocrilor

 8. Pingback: Scandal la UNATC. Conducerea dă afară un profesor care și-a permis să critice unele măsuri discutabile | Realitatea Bucuresti

 9. Pingback: Scandal la UNATC: Andrei Rus & Andrei Gorzo VS Adrian Titieni & Florin Zamfirescu | Ziarul Metropolis

 10. Pingback: Cronologia inversă a evenimentelor | SCANDALUL UNATC

 11. Pingback: Cronologia inversă a evenimentelor | SCANDALUL UNATC

 12. Pingback: SCANDALUL UNATC – Cronologia evenimentelor | SCANDALUL UNATC

 13. Pingback: Protest la UNATC. Studenții se solidarizează cu lectorul Andrei Rus, amenințat cu desfacerea contractului de muncă | România curată

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s